Emily is van de week mishandeld tijdens haar avondwandeling. Deze wandeling is haar meditatieve, dierbare moment van de dag. Ze is van achteren zonder enige aanleiding door een onbekende man aangevallen, neergeslagen en in haar gezicht gestompt. Haar neus en linkerenkel zijn gebroken, ze heeft forse schaafwonden in haar gezicht.
Ze zit tegenover me in rolstoel, met totaal paars en geel gezicht, plakker op haar neus (neus is op de spoedeisende dienst rechtgezet). Ze vertelt over wat haar is overkomen en raakt geëmotioneerd als ze bij het moment van dreiging komt. Dat stukje van de gebeurtenis zit haar vooral dwars. Ik pas Logosynthese toe op twee verschillende momenten: “het horen van de voetstappen van achteren” en “………….”. Na afloop van deze oefeningen zegt ze uit zichzelf dat het moment van toen verleden tijd is; de oefeningen hebben haar in het hier en nu gebracht.
Ze gaat rustig en met vertrouwen de deur uit.
Anderhalve week later spreek ik haar weer. Ze zit nog steeds in de rolstoel. Haar been horizontaal en in het gips (haar enkel is vorige week geopereerd), de blauwe plekken trekken langzaam weg, de wonden zijn aan het herstellen. Er zit nog wel een dikke zwarte kost op haar lip.
Ze vertelt dat ze is teruggegaan naar de plek waar ze in elkaar is geslagen. Dat was spannend om te doen, maar ze merkte dat ze het nog steeds als een rustige, meditatieve plek kon ervaren. Ze realiseert zich hoeveel kracht ze in zich heeft, waarmee ze deze vreselijke ervaring kan verwerken, zonder onderuit te gaan.
Ze heeft nog wel last van enkele beelden. We werken met ‘het beeld van deze jonge man die het riet inschiet”, met “deze schaduw”, en met “deze duisternis in mij”. Het terughalen van deze momenten roept veel emoties op, maar ze eindigt tot mijn verrassing uitgelaten lachend. Bij het laatste deel van de oefening, wanneer we werken met ‘de duisternis’, het meest indringende beeld, schiet plots de zwarte kost los die op haar lip zat. Alsof ze daarmee alle duisternis loslaat. Schaterlachend zegt ze: ´……………”
Traumatische gebeurtenissen zijn goed te behandelen met Logosynthese.