Marieke vertelt dat ze niet alleen naar de winkel durft. Ze is afhankelijk van haar man om boodschappen te doen en kleding voor de kinderen te kopen. De paniek en de vermijding zijn te sterk om alleen naar buiten te gaan. Overigens een heel herkenbaar thema voor iedereen, toch? Even die paniek voelen voor iets moeilijks dat je te doen hebt, dat je liever uit de weg gaat, maar waar je niet omheen kunt.

Wanneer Marieke en ik deze paniek onderzoeken schiet ze terug in de tijd waarin ze 8 jaar oud is en alleen op straat loopt. Alles in deze buurt is anders dan thuis: de mensen en kinderen zijn anders gekleed, komen uit een ander milieu en een andere cultuur. Buiten hoort ze veel geschreeuw, ze ziet mensen zich agressief gedragen. Ze durft niet buiten te spelen en vindt het eng om alleen naar school te lopen.

We passen het Logosynthese-protocol toe op “deze agressieve en schreeuwende mensen op straat” en vervolgens op “dit type Hooligan”.

Dan schiet ze in haar herinnering verder terug in de tijd. Ze is een jaar of 4 en hoort haar vader hard en gemeen schreeuwen tegen haar moeder. We passen Logosynthese toe op “deze harde, schreeuwende stem van vader”. De spanning die ze ervaart daalt van een 8 (op een schaal van 10) naar 0. Ze komt tot een nieuwe conclusie: “Dat was toen. Nu heb ik mijn eigen veilige bubbel om mij heen, waardoor mensen kunnen schreeuwen zonder dat ik bang word.”

Marieke is enkele jaren geleden door de GGZ gediagnosticeerd met gegeneraliseerde angststoornis met agorafobie. Na de behandeling met Logosynthese lijkt de agorafobie verdwenen. In haar verbeelding ziet ze zichzelf nu rustig alleen naar de winkel gaan. Bij afronding van deze sessie vertelt ze dat ze heel benieuwd is of dit in de realiteit ook zo werkt.

Een week later spreek ik haar weer. Ze vertelt dat ze de afgelopen week zonder nadenken en zonder enig probleem naar de schoenwinkel is gegaan. Ze heeft zich niet angstig gevoeld. Ze is gewoon, zonder nadenken, de deur uit gelopen. Ze realiseert zich opeens tijdens het vertellen dat haar man, die zich buiten ook altijd angstig heeft gevoeld, afgelopen week ook zonder probleem met haar mee naar buiten is gegaan.

Nu, een half jaar later, is er veel veranderd in haar leven. Ze bouwt steeds meer veiligheid en vertrouwen op. Dit geeft haar de vrijheid om haar leven te leven zoals zij dat graag wil. ‘Buiten’ is niet meer angstig, nu ze de veiligheid in zichzelf kent.

Blokkades zijn goed te doorbreken met Logosynthese.